פרסומים
חברה וממשל בישראל
ישראל – מבט מבפנים 2; מאמרים על פוליטיקה, כלכלה, חברה ותרבות. (בגרמנית)
צפריר כהן, עינת פודחרני, טלי קונס (עורכים)
© הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג, 2019
מטרת המקראה היא לאפשר לקהל דובר גרמנית להתוודע אל הנסיבות והמאבקים הפוליטיים בישראל ולהציג בפניו שחקנים מקומיים. המקראה מכילה מבחר מאמרים מתוך אתר האינטרנט החדש שלנו, בנושאים שהעסיקו את ישראל הפרוגרסיבית בשנת 2018.
את המקראה אפשר להוריד כאן או להזמין בדפוס ממשרדי הקרן בברלין.
ההר, הכיפה והמבט – הר הבית בתרבות החזותית הישראלית (עברית, ערבית ואנגלית)
עורכות: נועה חזן ואביטל ברק, מרכז מינרבה למדעי הרוח, אוניברסיטת תל אביב,2017
במלאת חמישים שנה למלחמת 1967, מבקש הספר הנוכחי לבחון את מעמדו של הר הבית כאייקון חזותי מרכזי בזירות תרבותיות שונות בישראל. לצד שמונת המאמרים שבספר מקובץ בו גם אוסף תצלומים היסטוריים של הר הבית שנאספו מארכיונים שונים בישראל ושימשו השראה למאמרים. וכן תיק של עבודות צילום עכשוויות המגיבות לאוסף התצלומים ההיסטורי.
ישראל – מבט מבפנים; מאמרים על פוליטיקה, כלכלה, חברה ותרבות – מקראה (בגרמנית בלבד)
צפריר כהן, מיקה הרטמן, טלי קונס (עורכים)
הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג, 2017
מטרת המקראה היא לאפשר לקהל דובר גרמנית להתוודע אל הנסיבות והמאבקים הפוליטיים בישראל ולהציג בפניו שחקנים מקומיים. המקראה מכילה מבחר מאמרים מתוך אתר האינטרנט החדש שלנו, בנושאים שהעסיקו את ישראל הפרוגרסיבית בשנת 2017.
את המקראה אפשר להוריד כאן או להזמין בדפוס ממשרדי הקרן בברלין.
50 – מושגים, עדויות וייצוגים של כיבוש
עורך: ישי מנוחין, בחירת ועריכת הייצוגים: דוד ריב, מיקי קרצמן וישי מנוחין
ספרי נובמבר, מבשרת ציון, 2017
טקסטים קצרים של אנשי אקדמיה, אקטיביסטים, אנשי חינוך, משפטנים ופובליציסטים, דימויים חזותיים של טובי הצלמים, המעצבים והאמנים הפוליטיים הפועלים בישראל, ועדויות מחמישים שנות כיבוש. פרשנויות אישיות למונחים ציבוריים ופוליטיים ש"כובסו" בתוך מציאות הכיבוש והצגה ביקורתית של המשמעות הקשה והכואבת של הכיבוש.
בעד הנגד! המפלגה הקומוניסטית הישראלית 2009-1919. מאמרים וכרזות (עברית. הקדמה, תמציות מאמרים ותאריכים בתולדות מק"י בגרמנית ובאנגלית)
עורכות: אנגליקה טים ותמר גוז'נסקי
תל אביב 2009
ב-25 במארס 2009 ערכו הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג, אוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה כנס משותף בנושא ההתפתחות ההיסטורית והפוליטיקה העכשווית של המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י). נוסף על המאמרים שהוצגו בכנס, הספר מכיל אסופת כרזות היסטוריות של מק"י (2009-1934).
קריאת המחאה. לקסיקון פוליטי (2011- )
עורך: אריאל הנדל
הקיבוץ המאוחד, תל אביב 2012
הספר מבקש להתמקד במה שהתרחש ברגע ייחודי בישראל בקיץ 2011: הגל החסר-תקדים של פעולה אזרחית, והשינוי העמוק שהוא חולל בסדרי השפה והמחשבה. זהו ניסיון לבחון שורת מושגים שמובניהם השגורים נפרמו והתערערו בעקבות המחאה החברתית והאזרחית. המושגים בספר הם פרי עבודתם של יותר מ-90 חוקרות וחוקרים, פעילות ופעילים, אמניות ואמנים ממגוון גישות ותחומי עניין. קריאת המחאה: לקסיקון פוליטי הוא פרויקט של קבוצת הלקסיקון למחשבה פוליטית הפועלת במרכז מינרבה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב.
מא' עד ת' – מילון שלום של נשים בישראל
עורכות: בת שחר גורמזאנו גורפינקל ושולה קשת
תל אביב 2012
הספר בעברית ובערבית ביוזמת ובהוצאת תנועת אחותי – למען נשים בישראל ובשיתוף עם ארגון "למענך" מכפר קרע וארגון "נסיכת המדבר" מרהט. הספר מהווה סיכום של פרויקט בן שלוש שנים בתמיכתה של קרן רוזה לוקסמבורג: "גבולות הזיכרון – נשים יוצרות שפה של שלום", שבו יצרו נשים יהודיות וערביות מילון מונחים בנושאי חירות, אישה, ביטחון, מחאה ועוד.
אלמראה וכיאנהא (المرأة وكيانها)
(נשים לגופן. בריאות, גוף, מיניות ויחסים)
עורכת: רג'דה אלנביליסי, 2011
הספר "المرأة وكيانها" הוא התאמה תרבותית של הספר האמריקאי Our Bodies Ourselves, לנשים פלסטיניות בישראל בשפה הערבית. הספר מספק מקורות מידע המסייעים בהבנה ובהגנה על זכויות הבריאות שלהן ומציע לאנשי ונשות מקצועות הבריאות מבט מקיף על מציאות חייהן של נשים ערביות בישראל. במקביל יצאה לאור מהדורה עברית של הספר: "נשים לגופן".
מדיניות הכשרת המורים הערבים בישראל: תמונת מצב ואתגרים מרכזיים
איימן אגבאריה
נצרת 2010
הספר יצא לאור בערבית, בעברית ובאנגלית ביוזמת הארגון דיראסאת – מרכז ערבי למשפט ולמדיניות וועדת המעקב לענייני החינוך הערבי.
תרבות
היצורים, המלחמה ועתיד השירה: קרל קראוס ורוזה לוקסמבורג (עברית)
קרל קראוס ורוזה לוקסמבורג (עורך: גלילי שחר), תל אביב 2018
בשיתוף עם מכון מינרבה להיסטוריה גרמנית באוניברסיטת תל אביב
"כל הספרות החיה של גרמניה לא תוכל לרגשנו עד דמעות כמו זו של המהפכנית היהודייה הזאת." כך כתב המבקר האוסטרי היהודי קרל קראוס על מכתב שכתבה רוזה לוקסמבורג בעת שהותה בכלא בשנת 1917, מכתב המדבר בגנות המלחמה והדיכוי – של בני האדם ושל בעלי החיים. בעקבות פרסום המכתב בכתב העת "די פאקל" בעריכתו של קראוס התעוררו מחאות בקרב החוגים הריאקציונריים ונשלח מכתב זועם למערכת על ידי בת אצולה אוסטרו-הונגרית. בתגובה פרסם קראוס את תשובתו החריפה והעוקצנית לעמדות השמרנים – תשובה שמקומה יכירנה גם היום.
המחלקה האתנוגרפית של המוזיאון של העכשווי
Sala-Manca (עורכים: לאה מאואס, דייגו רוטמן), ירושלים 2017
הספר מבוסס על הפרויקט והתערוכה "המחלקה האתנוגרפית של המוזיאון של העכשווי" שהוצגה במעמותה מרכז לאמנות ומדיה בשנת 2015 ועסקה במפגש שבין אתנוגרפיה ואמנות, בין המסורתי לעכשווי ובין הלאומי לפרטי תוך התייחסות לתרבות עממית בישראל ולהיבטים היסטוריים של המרחב הפיזי שבו היא מתקיימת.
שכונה כזירה גלובלית
עורכים: אייל דנון וגילי קרז'בסקי
המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית, חולון 2015
המקראה שהוציא לאור המרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית בגרמנית, באנגלית ובעברית מסכמת שנתיים של הפרויקט "שכנים גלובליים", הפרויקט – שיתוף פעולה בינשכונתי ובינתחומי בין שכונת ג'סי כהן בחולון ובין שכונת נורדבנהוף בשטוטגרט, גרמניה – בוחן את מקומו ואת השפעתו של אקטיביזם אמנותי.
כתמים והחתמות; מזרחיות ופלסטיניות באמנות החזותית בישראל
עורכת: שולה קשת (קשי)
תל אביב 2015
הספר עוסק בקשרים המתקיימים בין התרבות המזרחית והפלסטינית בישראל באמצעות יצירות מתחום האמנות החזותית. מוצגות בו עבודותיהם של 34 אמניות ואמנים ישראלים לצד מאמרים בעברית, בערבית ובאנגלית. הוצאת אחותי – למען נשים בישראל..
מדרזדן לתל אביב; לאה גרונדיג 1948-1933
עורך: גדעון עפרת
תל אביב 2014
קטלוג התערוכה "מדרזדן לתל אביב – לאה גרונדיג, 1948-1933" (אוצר: גדעון עפרת) שיזמה הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג בשיתוף עם מוזיאון יגאל פרסלר לזכר הציירת והגרפיקאית הגרמנייה-יהודייה לאה גרונדיג.
בספטמבר 2014 התקיים יום עיון בינלאומי בנושא "Never passive! – Lea Grundig in Palestine, 1940-1948" על הקשרים פוליטיים והיבטים אישיים ביצירותיה של האמנית.
לקטלוג המלא של התערוכה (עברית וגרמנית)
עבודה שחורה
עורכות: שולה קשת, קציעה עלון ושלומית לולה נחמה, 2010
קטלוג של תערוכת עבודות אמנות מאת נשים מזרחיות, פלסטיניות, אתיופיות ובדואיות (אוצרות: שולה קשת וקציעה עלון). התערוכה הוצגה בירושלים ב-2010 ביוזמת תנועת אחותי – למען נשים בישראל.
לאתר הספר לקטלוג המלא (עברית, ערבית ואנגלית)
רוזה לוקסמבורג
רוזה האדומה: ביוגרפיה גרפית של רוזה לוקסמבורג
קייט אוונס (מאנגלית: ניב סבריאגו), הוצאת פרדס, תל אביב 2019
הביוגרפיה הגרפית רוזה האדומה מבוססת על כתביה ומכתביה הרבים של לוקסמבורג וכן על תעודות היסטוריות מן התקופה. בשפה נגישה ועם איורים מלאי הומור היא פותחת צוהר חדש, עכשווי, לעולמה ולרעיונותיה המהפכניים של לוקסמבורג ומפגישה את הקוראים עם דמותה כמו הייתה בת זמננו.
משבר הסוציאל-דמוקרטיה (עלון 'יוניוס', 1916)
רוזה לוקסמבורג (הקדמה: אברהם בורג), רסלינג, תל אביב 2017
בשיתוף עם מכון גתה תל אביב
משבר הסוציאל-דמוקרטיה הוא עלון שנכתב על ידי ההוגה והמהפכנית רוזה לוקסמבורג (1871-1919) בעת יושבה בבית הכלא בברלין בשנת 1915 בגין קריאתה למעמד העובדים הגרמני להתנגד למלחמת העולם הראשונה. בעלון זה מותחת לוקסמבורג ביקורת נוקבת נגד החלטת הסוציאל-דמוקרטים הגרמנים לתמוך בהחלטת ממשלת גרמניה לצאת למלחמה ולהשעות את המאבק הסוציאליסטי למשך המלחמה לטובת "שלום בית" בגרמניה. בביקורתה משתמשת לוקסמבורג במתודה ההיסטורית-מטריאליסטית כדי לחשוף את שקר האחדות הלאומית והגנת המולדת ששימשו להצדקת המלחמה; תחת זאת היא מתארת אותה כ"מלחמת מתקפה אימפריאליסטית", שמונעת מכוח אינטרסים קפיטליסטיים-ציניים: "כאן מתגלה מלחמת העולם הנוכחית לא רק כרצח בממדי ענק, אלא גם כהתאבדותו של מעמד העובדים האירופאי. הלוא אלו הם חיילי הסוציאליזם עצמם, הפרולטרים של אנגליה, צרפת, גרמניה, רוסיה, בלגיה, אשר טובחים אלו באלו מזה חודשים בפקודת הקפיטל, שנועצים אלו בלב אלו את ברזל המוות הקר, ובהיותם לפותים אלו באלו בזרועות קטל מתגלגלים יחדיו אלי קבר".
שאלות עתים בוערות – מבחר כתבים מאת רוזה לוקסמבורג
עורך: משה צוקרמן (מגרמנית: הראל קין)
הקיבוץ המאוחד, תל אביב 2015
מבחר ממאמריה של רוזה לוקסמבורג העוסקים בשאלות רלוונטיות תמיד של צדק חברתי – בעקבות המחאה החברתית בישראל בקיץ 2011. לרגל פרסום הספר התקיים יום עיון ב-19 בפברואר 2015.
בעקבות רוזה לוקסמבורג. מורשתה של רוזה לוקסמבורג והשמאל הגרמני והישראלי
עורכת: אנגליקה טים
תל אביב 2009
תיעוד כנס הפתיחה של הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג ב-12 במארס 2009.
לספר המלא (עברית וגרמנית)
מכתבים מבית הסוהר
רוזה לוקסמבורג (מגרמנית: לאה גולדברג, 1942)
ספריית פועלים, תל אביב 2009
מהדורה עברית חדשה של "מכתבים מבית הסוהר" עם הקדמה מאת שולמית אלוני, הספר יצא לאור לרגל פתיחת הנציגות של קרן רוזה לוקסמבורג בתל אביב.
גרמניה וישראל
השמאל הגרמני והאנטישמיות
עורכת: אנגליקה טים
תל אביב 2012
מבחר מאמרים ומסמכים מן השיח על אנטישמיות במפלגת "די לינקה" (Die Linke).
מתוך ערב עיון שנערך בתל אביב ב-15.11.2011, במסגרת הפורום של קרן רוזה לוקסמבורג.
לספר המלא (עברית וגרמנית)
20 שנים לאיחוד גרמניה: מדינה אחת ושתי זהויות?
תובנות מערב גרמניות, מזרח גרמניות וישראליות
עורכת: אנגליקה טים
תל אביב 2011
מאמרים מתוך כנס שנערך ב-15 בנובמבר 2010 בשיתוף הנציגות בישראל של קרן רוזה לוקסמבורג ומרכז קבנר להיסטוריה גרמנית באוניברסיטה העברית בירושלים.
לספר המלא (עברית וגרמנית)
עמדת השמאל הגרמני כלפי מדינת ישראל
גרגור גיזי
תל אביב 2008
הרצאה שניתנה על ידי חבר הבונדסטג גרגור גיזי ב-14.4.2008, בברלין, במסגרת אירוע של קרן רוזה לוקסמבורג, לציון מלאת 60 שנה למדינת ישראל